Hoeden en drijven

Het hoeden en het drijven van vee was tot nog niet zo lang geleden het dagelijks werk van vele herdershondenrassen. Deze honden hadden dagelijks een taak waar zij hun voldoening uit haalden.

Tegenwoordig hebben de meeste honden geen standaard taak meer terwijl ze daar van oorsprong wel voor gefokt zijn. Het schapendrijven is dan, zeker met de meeste herdershondenrassen, een ultieme uitkomst.

Verschil hoeden en drijven

Bij hoeden ligt het accent op het op een bedoelde plaats houden en beschermen van het vee (de taak van de hond wordt dan wel aangeduid als “lopende afzetting”), bij het drijven gaat het om het bijeendrijven en het verplaatsen van het vee.

Drijven als hobby en sport

Vooral het drijfwerk wordt tegenwoordig als hobby en sport beoefend. In het bijzonder liefhebbers van Border Collies zoeken deze sport op als ze hun honden willen bezighouden, maar ook diverse andere herdershondenrassen laten zich ook met plezier voor het veedrijven trainen.

In de praktijk hoedden en dreven herdershonden ook koeien en varkens, maar in de sport beperkt men zich vooral tot actieve schapenrassen, al zet men soms ook loopeenden in. Uiteraard vraagt de verzorging van dieren die worden gedreven veel aandacht.

 

Get in touch with us!

Na ontvangst van uw bericht, zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.